Themadag taalgericht vakonderwijs (SO)

Organisator: 
Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Blijde Inkomststraat 7 - bus 3319 3000 Leuven
Soort Permanente Vorming: 

Wat maakt schooltaal zoveel ingewikkelder dan alledaagse taal? Hoe kan je als leerkracht niet alleen talige struikelblokken wegnemen in je lessen, maar ook  de ontwikkeling van schooltaalcompetenties echt bevorderen? 

In deze workshop starten we met het detecteren van de talige moeilijkheden in schooltaal. Vervolgens ontdekken we proefondervindelijk de belangrijkste pijlers van taalgericht vakonderwijs en zetten we die om in concrete en praktische tips voor de dagelijkse lespraktijk.   In het tweede deel van deze themadag gaan we aan de slag met eigen lesmateriaal. Met een kijkwijzer detecteren we talige struikelblokken die in eigen lessen zitten en zoeken we naar nieuwe elementen die de les taalkrachtiger maken. We baseren ons hierbij op de pijlers van taalgericht vakonderwijs. Concrete methodieken zoals Writing to Read, Writing to Learn en interactieve werkvormen geven hierbij de nodige inspiratie. Je krijgt concrete tips aangereikt en de kans om ervaringen uit te wisselen.  

Deze workshop is bedoeld voor leerkrachten die nog niet vertrouwd zijn met de principes van de krachtige leeromgeving of die de principes graag nog eens opfrissen.  

Doelgroep: 
Leerkrachten, beleidsondersteuniers, directies uit het secundair onderwijs, pedagogisch begeleiders en andere geïnteresseerden die nog niet veel ervaring hebben met de opvang van anderstalige nieuwkomers
taal opleiding: 
Nederlands
Datum: 
vrijdag, februari 17, 2017 (Hele dag)
Totaal aantal contacturen: 
6.00u
Locatie: 
De vorming vindt plaats op wandelafstand van het station van Leuven. De juiste locatie krijg je na inschrijving.
Inschrijvingsgeld: 
€100.00
Contactpersoon: 
Mie Sterckx: mie.sterckx@kuleuven.be
Studiegebied: 
Organiserende eenheid: